Discuţii Codul educaţiei

In jos

Discuţii Codul educaţiei

Mesaj  Profesorul la data de Sam 15 Aug 2009 - 8:39

A fost propus pentru dezbatere publică proiectul Codului educaţiei.
Invit colegii, după citirea cu mare atenţie a acestuia, să discutăm eventuale neconcordanţe, greşeli, pericole.
Încep eu:
Question - Proiectul Legii privind salarizarea unitară:
"Art.2 g) supremaţia legii – în sensul că nici un alt act juridic privind salarizarea personalului bugetar nu poate deroga de la prevederile prezentei legi";
"Art.6 (3) În cadrul fiecărui grad sau treaptă profesională, diferenţierea salariilor de bază se face pe un număr de 5 gradaţii, corespunzatoare celor 5 transe de vechime in munca, cu exceptia functiilor publice unde se utilizeaza 3 grade profesionale si 3 trepte de salarizare."
"Art.9. – (1) Transele de vechime in munca in functie de care se acorda cele 5 gradatii sunt urmatoarele:
- între 3 şi 5 ani
- de la 5 la 10 ani
- de la 10 la 15 ani
- de la 15 la 20 ani
- peste 20 ani"
---Revenim la Codul educaţiei:
"Art.236 3):b) Tranşe de vechime (inclusiv suplimentare 30, 35, 40; 1/25)"
Asta înseamnă că deja ar fi anulate ?

Question Codul educaţiei:
Art. 236:q) "Altele – preluate din art.48-52 din statutul actual;"
Poate din vechiul statut, deoarece în noul statut la aceste articole se regăsesc probleme legate de drepturile elevilor, Carta unităţii de învăţământ etc.
Această greşeală a fost anulată în 26 august

Question Codul educaţiei:
"Art.276 (13) Educatoarelor, învăţătorilor şi institutorilor care au obţinut gradele didactice II şi I şi ulterior au absolvit, cu diplomă de licenţă sau de absolvire, o instituţie de învăţământ superior li se recunosc aceste grade cu condiţia menţinerii în acelaşi nivel de învăţământ sau trecerii în învăţământul secundar inferior, gimnazial."
Cazuri concrete:
1- învăţător cu gradul I şi II, a obţinut licenţa devenind profesor. Gradele nu se recunoşteau, aşa că a dat gradul II ca profesor; când să dea gradul I, s-a schimbat legea şi nu a mai putut, deoarece acum se recunosc. S-a angajat, prin concurs, la un liceu. Conform proiectului Codului educaţiei, el va fi plătit cu gradul II, deşi a facut totul legal şi nu a avut voie să dea gradul I atunci? Dacă se înscrie acum la grad, va pierde 4 ani la salariu gradul I !!!
2- mai hazliu: învăţător cu gradul II, recunoscut şi ca profesor, a obţinut gradul I ca profesor şi predă la liceu. Legal, acum el are gradul I dar nu mai are gradul II (la liceu). Interesant, nu ? cyclops
Cred că legea ar trebui să aibă efect de la momentul apariţiei sale şi nu retroactiv sau gradele didactice să fie valabile în învăţământ, aşa cum sunt acum. Au fost obţinute tot cu o comisie din minister, pe aceleaşi metodologii ...
Mâine, poimâine o să se schimbe legea şi, dacă predai matematică-fizică sau istorie-geografie etc. şi ai obţinut gradul I la o specializare, se va recunoaşte gradul numai la acea specializare şi nu în învăţământ!
Astfel o să fie o nebunie ...

Question În Legea salarizării unitare se precizează că sporurile nu pot depăşi 30% din salariu.
Dacă ai gradaţie si dirigenţie = +35%. Ar însemna că deja ai 5% mai mult?

26 August 2009 S-A SCHIMBAT PROIECTUL CODULUI EDUCAŢIEI !
SE PARE CĂ AU RĂMAS ACELEAŞI PROBLEME, AU APĂRUT ARTICOLE NOI Sad
Să vedem ce mai găsim ...

Question Codul Educaţiei: Art.276 Dezvoltarea profesională şi evoluţia în carieră:
"(8 ) Personalului didactic încadrat în învăţământul preuniversitar, care îndeplineşte condiţiile de formare iniţială prevăzute la art.231, şi care a obţinut titlul ştiinţific de doctor în domeniul specialităţii pe care o predă sau în domeniul fundamental,(nu şi în ŞTIINŢELE EDUCAŢIEI!) i se acordă gradul didactic I, pe baza unei inspecţii şcolare speciale."
Exclamation Art. 231 se referă la Departamentul ARACIS de acreditare şi asigurare a calităţii !?! Nu are nici pe departe legătură cu acele condiţii de formare iniţială !!!
avatar
Profesorul

Mesaje : 9
Data de înscriere : 09/12/2008

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum