prima de nastere drept salarial sau ajutor social?

In jos

prima de nastere drept salarial sau ajutor social?

Mesaj  oana oana la data de Lun 15 Feb 2010 - 16:33

Ca si mamica angajata, am solicitat firmei angajatoare prima de nastere ce mi se cuvine conform CCM.
Ce e drept, am solicitat-o la 2 ani si jumatate de la nasterea fetitei mele. Stiu ca termenul de prescriptie este de 3 ani, asa ca nu mi-am facut probleme...pana in momentu depunerii cererii.
Mi-a fost respinsa. Motivul: sa demonstrez ca este drept salarial si NU ajutor social. Mi se invoca-fiind ajutor social astfel termenul de prescriptie este de 6 luni de la data nasterii fetei pentru a-mi depune cererea (in argumentul lor, s-a dat exemplu art. 283 alin 1, lit e, Codul Muncii). Daca ar fi fost drept salarial, se impozita, dar Codul fiscal vorbeste de acest "drept" folosind termenul de "ajutor social" si "cheltuiala sociala".
Stiu ca este drept salarial si credeti-ma ca imi doresc sa le demonstrez acest lucru prin exemplificare de legi si articole (nu sa ii dau in judecata, deoarece suntem in relatii bune si inca nu conflictuale). Tot ce am gasit in legislatii, codul muncii, cod fiscal etc, nu a fost nimic clar care sa imi argumenteze termenul legal de 3 ani pentru depunerea cererii. (si nu ma refer aici la art.283 alin1, lit c, atata timp cat angajatorul sustine ca nu este drept salarial)
In acest sens, exista undeva in legislatia noastra unde se stipuleaza/se exemplifica clar ca prima de nastere (ajutorul de nastere) este drept salarial?

oana oana

Mesaje : 2
Data de înscriere : 15/02/2010

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Re: prima de nastere drept salarial sau ajutor social?

Mesaj  sce76 la data de Mar 16 Feb 2010 - 14:57

Avand in vedere discutiile in contradictoriu purtate in ultima perioada la nivelul unor unitati de invatamant in legatura cu acordarea indemnizatiei (ajutorului) pentru nasterea fiecarui copil, facem urmatoarele precizari:

Ajutorul pentru nasterea fiecarui copil reprezinta un drept stabilit de Contractul Colectiv de Munca unic la Nivel National, precum si de Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel de Ramura Invatamant. Cuantumul acestui ajutor este de:

- un salariu de baza al persoanei in cauza pentru situatiile in care nasterea a intervenit inainte de 01 ianuarie 2007;
- un salariu mediu pe unitatea scolara pentru situatiile in care nasterea a intervenit incepand cu 01 ianuarie 2007 (situatii in care are prioritate prevederea cuprinsa in noul C.C.M. la Nivel National 2007- 2010).
Acest drept banesc se acorda NU DOAR din fonduri extrabugetare, asa cum, in mod eronat, s-a interpretat. Nimic nu impiedica insa unitatea de invatamant sa acorde acest drept banesc din fonduri extrabugetare, daca acestea exista. Indiferent de sursa de finantare, acordarea acestui drept banesc este obligatorie. Cererile privind valorificarea acestui drept pot fi facute de catre persoanele interesate IN TERMEN DE 3 ANI de la nasterea dreptului (copilului).

Temeiurile legale pentru acordarea acestui ajutor sunt:

- CONTRACTUL COLECTIV DE MUNCA UNIC LA NIVEL DE RAMURA INVATAMANT

Art.36 (5) Personalul din invatamant beneficiaza si de urmatoarele sporuri si ajutoare: f) un salariu de baza platit de angajator mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia va beneficia de plata unui salariu de baza. Acest ajutor se acorda inclusiv din venituri proprii.

- CONTRACT COLECTIV DE MUNCA nr. 2895 din 21 din 29 decembrie 2006 UNIC LA NIVEL NATIONAL PE ANII 2007-2010 - publicat in Monitorul Oficial cu numarul 5cc din data de 29 ianuarie 2007

Art. 51 In afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:
.................................................................................................................
c) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate;

In conformitate cu art. 11(1) din Legea nr. 130/1996 privind contractul colectiv de munca, Art. Clauzele contractelor colective de munca produc efecte, dupa cum urmeaza:
.............................................................................................
d) pentru toti salariatii incadrati in toate unitatile din tara, in cazul contractelor colective de munca la nivel national.
Iată aici un model orientativ de cerere pentru acordarea acestui drept
avatar
sce76

Mesaje : 20
Data de înscriere : 20/12/2009

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Re: prima de nastere drept salarial sau ajutor social?

Mesaj  oana oana la data de Mar 16 Feb 2010 - 15:13

Va multumesc pentru raspunsul dat.
Dar, credeti-ma ca am invocat legislatia, inclusiv CCM la nivel national. Mi-au spus ca in baza art.51 lit c se intareste ideea lor ca nu este drept salarial, ci ajutor social (asa cum scrie si in CCM), asa ca termenul de prescriptie al lui nu este 3 ani, ci 6 luni.
Eu trebuie sa dovedesc ca acest ajutor este un drept salarial al meu si obligatoriu pentru angajator, implicit ca termenul sau de prescriptie este de 3 ani de la data nasterii dreptului, si nu 6 luni.

oana oana

Mesaje : 2
Data de înscriere : 15/02/2010

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Re: prima de nastere drept salarial sau ajutor social?

Mesaj  sce76 la data de Mar 16 Feb 2010 - 15:51

Adreseaza-te SINDICATULUI judetean unde locuiesti .Ei te vor ajuta.Daca nu, IN INSTANTA, cu toate bunele relatii.Pana la urma, vei reusi.
avatar
sce76

Mesaje : 20
Data de înscriere : 20/12/2009

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Impozitarea primei

Mesaj  vvv la data de Mier 5 Mai 2010 - 8:40

Am primit aceasta prima in valoarea unui salariu de incadrare, insa ea mi s-a impozitat, motivandu-mi-se faptul ca sunt titulara. Trebuia impozitata aceasta prima? Si daca nu, ce lege pot invoca? Mentionez ca au trecut aproape 5 luni de cand am primit prima. Va multumesc!

vvv

Mesaje : 2
Data de înscriere : 05/05/2010

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Re: prima de nastere drept salarial sau ajutor social?

Mesaj  sce76 la data de Mier 5 Mai 2010 - 15:29

Avand in vedere ca orice venit este impozabil, cred ca au procedat corect...
avatar
sce76

Mesaje : 20
Data de înscriere : 20/12/2009

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Re: prima de nastere drept salarial sau ajutor social?

Mesaj  adina.b la data de Vin 28 Mai 2010 - 21:21

Buna ziua,

Ma bucur sa descopar aceasta problema aici pe forum, fiindca si eu m-am lovit de curand de ea. Am incercat recent sa imi revendic prima de nastere de la institutia de invatamant la care sunt angajata (am nascut in iulie 2009, insa la vreme respectiva nu m-a informat nimeni de aceasta prima si abia acum am aflat), urmand modelul cererii mentionate aici, dar cei de la dept. de salarizare mi-au spus ca de la 1 ian. 2010 nu se mai plateste (dupa ce m-au intrebat "amabil": "dvs. nu va uitati la televizor?!" Rolling Eyes).
Eu m-am uitat peste OUG 1/ian. 2010, dar nu am gasit niciunde mentionat expres acest lucru. Ati putea sa imi spuneti daca intr-adevar nu se mai platesc obligatiile salariale din contractul colectiv de munca la nivel national? Si daca totusi se platesc, am alta sansa sa imi revendic banii in afara de actionarea in justitie?

Multumesc anticipat!

adina.b

Mesaje : 1
Data de înscriere : 28/05/2010

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Re: prima de nastere drept salarial sau ajutor social?

Mesaj  Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum